Sol Bek ve Stoper Transferi



Fenerbahçe camiasında yaygın konuşulan konu sol bek ve stoper transferi. Söz konusu transferlerin Fenerbahçe'nin şampiyonluk yolunu açacağı iddia ediliyor.

Hasan Ali'nin sakatlanması sonucu sol bek pozisyonunda Fenerbahçe ciddi sıkıntılar yaşadı fakat komple bir profesyonel olan Dirar sayesinde Fenerbahçe bu sıkıntıları nispeten az hasarlı atlatmıştır.



Fenerbahçe'de göreve geleli bir seneden fazla olan Ersun Yanal yönetiminde sol bek pozisyonuna bir transfer yapılmaz iken stoper bölgesine Sadık, Serdar Aziz, Zanka ve Adil Rami transferleri yapıldı. Ama hala stoper pozisyonunda da sıkıntılar olduğu göze çarpıyor. Hâlbuki Sadık ve Serdar Aziz transferleri yapılır iken medyada Ersun Yanal'ın resmi yayın organları gibi görev üstlenen bazı gazeteciler bu transferler ile Fenerbahçe'nin stoper sorunlarının tamamen çözüleceğini iddia ediyorlardı. Şimdi ise ayni gazeteciler stoper transferinin gerek olduğunu söylüyorlar.



Hâlbuki Sadık transferini yaptıran Ersun Yanal nerede ise ilk yarının tamamında Sadık'ı yanında kulübede oturturken Zanka'ya görev verdi hatta Serdar Aziz sakatlandığında Sadık'a forma vermeyip Jailson'u o pozisyona çekti. Ne zaman Zanka cezalı duruma düştü o zaman Sadık'a görev verdi ama Sadık'ta şansız bir şekilde sakatlandı.


Şimdi deniyor ki Zanka transferini Ersun Yanal istemedi fakat Sadık'ın transferine olumlu bakıyordu.
 O zaman neden Ersun Yanal istemediği Zanka'ya bütün ilk yarı boyunca görev verdi de Sadık'ı yanında kulübede tuttu?



Futbol bir takım oyunudur, başka bir deyişle sistem oyundur. Öncelikle bir sisteminiz olması lazım ve elinizdeki oyuncularımda o sisteme göre takıma monte etmeniz lazım. Tabi ki sistem ne olursa olsun sol bek pozisyonunda orijinal bir sol bek olması çok daha iyi sonuç verir ama devşirme bir sol bek ile oynamak bütün başarısızlıkların nedeni olamaz.

Dirar'da ters ayaklı olmasına rağmen oynadığı zamanlarda verebileceği en iyi katkıyı verdi. Defansif olarak kademesini doğru yaptı, adam kovaladı. Ofansif olarak gerekli çıkışları ve bindirmeleri yaptı ama ters ayağının izin verdiği oranda yaptı bu katkıları ve ilk yarıyı da 2 golle kapattı.

Ofansif yönde yeterli olamayan Dirar'ın oyununu kolaylaştırmak için  önündeki oyuncuyu iyi seçmek gerekirdi ama Ersun Yanal genellikle ön libero orijinli Tolga'yı tercih etti ve sonuçta Fenerbahçe ilk yarıda maçlarının çoğunda sol kanat organizasyonları olmayan bir takım kimliğine büründü.

Hâlbuki Rodriges, Deniz ve Ferdi'den biri ile başlasa idi dripling yetenekleri fazla olan bu futbolcularla ile Dirar daha çok ikili oyunlara girebilir ve kanat organizasyonları ile Vedat'a daha çok pozisyon üretebilirlerdi.

Sonuç olarak Hasan Ali'nin sakatlığının  nasıl sonuçlanacağı da belli olmadığı bir dönemde Fenerbahçe'nin iyi bir sol bek transferi yapması gerekli. Fakat orijinal bir sol beki olmaması şu an için dünyanın sonu değil. Nitekim Dirar ile oynarken onun zaaflarını kamufle edecek oyuncu tercihleri ile bile sonuç alınabilir diye düşünüyorum.

Kolarov

Yaygın şekilde ismi geçen Kolarov'un çok iyi ve çok yönlü bir futbolcu olduğu inkâr edilemez. Sol bek pozisyonu yanında sol stoperde de görev yapabilen ve serbest vuruşları çok etkili olan Kolarov'un 34 yaşında olduğu ve 2+1 sözleşme istediği ise bir başka sorun.
Stoper konusunda da benzer düşüncelerim var. Ersun Yanal nasıl ki Jailson'u stoper pozisyonuna monte etti ise gene buna benzer çözümler üretilebilir. Sosyal medyada ismi geçen Falette için söylenilenlere bakıp hiç başka bir kumar oynamaya gerek yok diye düşünüyorum.

Futbol bir sistem oyunu fakat bir yıldan fazladır Fenerbahçe'de görev yapan Ersun Yanal henüz bir sistem kuramadı. Bir iki maç alınan güzel sonuçlara rağmen arkasından son derece kötü oyunlar ile alınan kötü sonuçlar bunun göstergesidir.



Takım sistemini futbolculara iyi benimsetir isen sakatlıklara, cezalara ve form durumlarına göre taşları yani oyuncu tercihlerini değiştirebilirsin. 

Mesela orta sahada merkez önde iki ön libero ile oynamayı tercih ediyor Ersun Yanal. Beşiktaş ve Rize maçında görüldü ki Gustavo-Ozan ikilisi o pozisyon için en iyi sonuç veriyor. Yani Ersun Yanal maça başlar iken mecbur kalmadıkça Kaptan Emre ile başlamamalı demek bu. Emre, Jailson ve Tolga ise bu pozisyonların yedek oyuncuları olmalı.








Eğer iyi bir sol bek transferi yapılamaz ise mecburen Hasan Ali ve
Dirar’dan başka şansı yok Ersun Yanal'ın ama aklının bir köşesinde bulunsun ki Gustavo sol bek pozisyonunda da görev yapabiliyor.

Mali sıkıntıların transfer konusunda büyük baskı yarattığı ir dönemde Fenerbahçe'nin transfer yapmak için transfer yapması bence faydadan daha çok zarar getirebilir. Özellikle devre arasında yapılan transferler için çürük elma denildiğini herkes bilir. Bu nedenle gerekli pozisyonlara ki bunlar sol bek ve stoper pozisyonlarıdır, çok özenle transfer yapılırsa iyi olur ama yapılamaz ise bu dünyanın sonu değildir.

Sakatların iyileşip geri dönmesi ve kurulacak iyi bir sistem organizasyon ile bu takımın bu hali ile de başarılı olacağına inanıyorum. Yeter ki sistem olsun. 












Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

Olimpiakos Maçı ve İsmail Kartal

Trabzon'da Fenerbahçe'ye Yine İğrenç Saldırı #TrabzondaKaraGece

Pelkas Kadıköy'den Vurdu Trabzon'da Gol Oldu

Kirli Düzen

Yağmurlarla,Çamurlarla İstanbul'da Deplasmanda

FENERBAHÇE ALT YAPISI

MHK'da Rezalet