Ersun Yanal 21.Yıllık Seriyi Bitirdi.





Ne yazık ki 21 yıl sonra Fenerbahçe Kadıköy'de ezeli rakibi Galatasaray'a karşı kaybetti. Maçta hakem Halil Umut Meler'in yaptığı hatalar çok. Zaten sezon başından beri sistematik bir şekilde Fenerbahçe'nin üzerinde oynanan oyunları bu sitede defalarca yazdım. TFF, MHK, siyasi erk, malum yapının Fenerbahçe'yi nasıl bir abluka altına almak istediği çok açık olarak gözüküyor. Maçın sonunda siyasi erke yakın bürokratların yaptığı açıklamalarda başka bir konu oldu. Her fırsatta futbola siyaseti bulaştırmayan diyen siyasilerin maç biter bitmez yaptığı açıklamalar ile ne kadar samimi oldukları da gözüktü.

Mümkün olduğu kadar futbolun içinde kalmaya çalışarak yazmak istiyorum ama çok da mümkün olmuyor. Fenerbahçe tabi ki MHK ve TFF’nin marifeti ile Galatasaray derbisine orta sahanın en önemli ayağı Gustavo'suz çıkmak zorunda kaldı. Bu büyük bir dezavantajdı ve Ersun Yanal problemi çözemedi. Takıma bir yıldan önce dâhil olan fakat henüz  akıllarda kalan tek katkısı olmayan, bu sezon nerede ise hiç oynamayan Tolgay ile başlamak intihardı ve futbol dışı faktörlerin dışında Fenerbahçe bu hatalı tercih yüzünden maçı kaybetti. Seri, Ömer Bayram, Belhanda gibi teknik ve fizik olarak daha güçlü orta sahada Ozan Tufan tek başına mücadele edemedi çünkü ona yardım etmesi gereken Tolgay fizik, mentalite ve teknik olarak bitik bir halde idi.

Hâlbuki Ersun Yanal Tolgay'ın yerine Jailson'u o bölgede deneyebilirdi veya Tolga'ya görev verebilirdi. Ama bir yıldır söylediğimiz ''Ersun Yanal'ın bu Tolgay ısrarı başa dert olacak ‘söylemi 20 yıllık serinin bitmesine  sebep oldu.

Maç başladığında Galatasaray'ın orta sahadaki ezici üstünlüğü hemen gözüktü ama ne yazık ki Ersun Yanal bunu göremedi. İlk yarıda Onyekuru defansın arkasına atılan toplarla 3 tane net gol pozisyonu yakaladı, kaçırdı veya Altay kurtardı. Ankaragücü maçındaki gibi Ersun Yanal gene tepkisiz seyretti.

Ersun Yanal bu orta sahadaki zafiyeti görüp daha ilk yarıda Tolgay'ı oyundan alıp Tolga'yı orta sahaya kaydırıp sol önde Deniz'i oynatabilirdi. Bu değişiklik oyun yapısının yeniden kurgulanmasına sebep olabilirdi.

 


Resim yazısı ekle

                             
Gustavo'nun olmaması Fatih Terim için bulunmaz bir nimet idi birde Tolgay ile başlamak onun için adeta yağlı peynir oldu. Birinci bölgede özellikle Tolgay'a baskı yaptırarak top kazanmak istedi ve başarılı oldu. Kazandığı topları defansın arkasında Onyekuru ile buluşturarak en az dört ya da beş pozisyon yakaladı.

Fenerbahçe taraftarı bu filmi bir yıldan fazla zamandır seyrediyor. Farklı kazandığı maçlarda dahi rakipleri gol pozisyonu buluyorlar. En son kazanılan Başakşehir maçı hariç genelde bu alışılan bir görüntü oldu.

Elbette bu seri bir gün bitecekti kısmet bu günmüş ama seri bitse de bitmese de Fenerbahçe tarihinde hiç bu kadar yenilgiyi kabul eder şekilde oynamadı. Üstelik takımın teknik direktörü her maçtan sonra Fenerbahçe'nin büyüklüğünü defalarca tekrarlayan Ersun Yanal olunca çok şaşırtıcı oldu.

Kabul etmek lazım ki hakem Halil Umut Meler her tercih halkını Galatasaray lehine kullandı. Fenerbahçe aleyhine çaldığı en az dört veya beş yanlış faul düdüğü  ile Galatasaray'ın ceza sahası civarında duran top kullanmasını sağladı. Bu da oyun üstünlüğünün Galatasaray'a geçmesine neden oldu.

Sonuç olarak görünen o ki Ersun Yanal Fenerbahçe için yetersiz bir teknik direktörmüş. Bu saatten sonra Fenerbahçe'nin şampiyonluk iddiası çok uzak kaldığı için bence önümüzdeki sezon hazırlıkları şimdiden başlamalı diye düşünüyorum.

Fenerbahçe yönetimi daha bu günden önümüzdeki sezon çalışacağı teknik direktörü seçip, mevcut ekonomik duruma ve yıllardır Ali Koç'un anlattığı vizyona uygun oyuncular ile çalışmalara başlaması lazım. Alt yapıdan yetenekli ve kadrodaki gençleri takıma monte etmeli. Ersun Yanal'ın kaos futbolu terk edilerek dünya futbolunun kabul ettiği bir sistem üzerinde çalışılmalı.




Ali Koç şunu bilmeli ki iddiası olmayan ve artık itibarını yitirmiş bir teknik direktöre hiç bir futbolcu saygı duymaz ve inanmaz. Sezon sonunda zaten gideceği belli olan bir teknik direktör ise ciddi bir çalışma yapmaz ve önümüzdeki sezona hazırlanmaz. Ali Koç başkan olduğundan beri zaman zaman yaptığı hatalar ile kredisine zarar getirdi ise de onu başkan tutacak kredisi hala bu taraftarda var. 





Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

Olimpiakos Maçı ve İsmail Kartal

Trabzon'da Fenerbahçe'ye Yine İğrenç Saldırı #TrabzondaKaraGece

Pelkas Kadıköy'den Vurdu Trabzon'da Gol Oldu

Kirli Düzen

Yağmurlarla,Çamurlarla İstanbul'da Deplasmanda

FENERBAHÇE ALT YAPISI

MHK'da Rezalet