Erol Bulut ve Karagümrük Maçı Öncesinde Kadro Seçimi

 Sosyal medyada sürekli bir ideal on bir paylaşımları oluyor. Şu pozisyonda şu futbolcu oynamalı, bu pozisyonda bu futbolcu oynamalı gibi söylemlerde bulunuluyor. Zaman zaman paylaşımcıların aralarında tartışmalar oluyor ve teknik direktöre eleştiriler geliyor. Bunlar keşke eleştiri ile sınırlı kalsa, sosyal medyanın kanayan yarası hakaretlere kadar varılıyor.

Oysa artık futbol farklı bir düzeye geldi diye düşünüyorum, ‘süre almak’ diye bir söylemin futbol literatürüne yerleştiğini görüyoruz. Eskiden herhangi bir pozisyonda iyi bir oyuncun olurdu ve buna göre ideal bir on bir oluşturulurdu. Eğer sakatlık, ceza veya bir başka nedenden dolayı bu ideal on birdeki pozisyonlardan birinde bir aksama olursa ‘’yandı gülüm keten helva’’ misali teknik direktörler ellerindeki en iyi yedek ile veya o pozisyon için devşirme sayılacak başka bir oyuncu ile bu eksikliği telafi etmeye çalışırlardı. Birde sadece iki oyuncu değiştirme hakları(daha sonra bu üç oyuncuya çıkarıldı) ve maç kadrosunun 16 kişi ile sınırlı kalması işin tuzu biberi olurdu.

Büyüyen futbol endüstrisi ve bütçeler teknik direktörlere yeni olanaklar getirdi. Şimdi sahaya çıkan on birin yanında yedek kadrosuna on tane futbolcu yazabiliyor. Avrupa Liglerin oyuncu değiştirme hakkı üç iken Türkiye Liglerinde pandemi nedeniyle bu sayı hala beş. Bir başka deyişle bir maçı federasyona beyan ettiğin on bir ve on yedek futbolcu ile 21 kişilik futbolcu havuzundan on altısına görev vererek tamamlayabiliyor. İşte burada önemli olan maça kimin ilk on birde başladığı değil maçın gidişatına göre (sakatlıklar, kırmızı kartlar dışında) doksan dakikalık süre içinde bir futbolcunun ilk on altı içinde kaç dakika süre aldığıdır. Zaman kazanmak için yapılan son dakika değişikliklerini ‘süre almak’ söyleminin dışında tutmakta fayda var.

Fenerbahçe’nin orta sahasında son Galatasaray maçında iyi bir görüntü ortaya koyan Gustavo, Rizespr ve Hatayspor maçlarında mücadeleci bir oyun ortaya koyan Tolga, özellikle Rizespor maçında aldığı süre boyunca oyunu iyi yönlendiren Sosa, Galatasaray maçında Galatasaray orta sahasını ve stoper ikilisini çökerten Ozan Tufan ve Galatasaray maçında aldığı süre boyunca fizik olarak yetersiz gözüken(sakatlıktan yeni çıktı) Mert Hakan var.

                                

İşte Erol Bulut maçın gidişatına, rakibin durumuna göre doksan dakikayı elindeki bu futbolcuların durumuna göre paylaştıracak. Bazen bazı futbolcuya o maç için hiç süre vermez iken bir sonraki maçta süre verecek.  Bütün bir hafta boyunca söz konusu futbolcular ile beraber çalışan, idmanlarını tek tek takip eden Erol Hoca’ya bu konuda saygı duymamız ve güvenmemiz lazım. Benim tek dileğim 45-50 maçın oynanacağı uzun bir maratonda orta saha için yukarda saydığım futbolcuların yanında Fenerbahçe’nin geleceği olan ÖMER FARUK BEYAZ’ın da süre almasıdır. Umarım en azından Türkiye Kupası maçlarında Erol Hoca ÖMER FARUK BEYAZ’a bu şansı tanır.


Forvet hattında da aynı durum söz konusudur. Deniz, Ferdi, Thiam, Valencia, Sammata ve son transfer Cisse gibi futbolcular arasında Erol Hoca bir süre paylaşımı yapacaktır. Maça göre, futbolcuların idmanlarda ve oynadığı maçlardaki durumuna göre, oyun içinde maçın gidişatına göre bu süreleri saptayacaktır.

Galatasaray maçında Erol Hoca’nın Sosa’yı orta sahada Gustavo’nun yanına çekerek fizik olarak güçlü olan Ozan Tufan’ı ön tarafa atması ve Galatasaray savunma hattı ve  Taylan’a uygulattığı ön baskı taktik olarak çok başarılı idi. Nitekim süre alan forvet oyuncuları fizik olarak yeterli olsalardı Ali Sami Yen’den üç puan ile dönmek işten bile değildi.

Umarım Erol Hoca bu akşam oynanacak Karagümrük maçında da başarılı bir teknik taktik ile ve başarılı süre paylaşımı ile maçı kazandıracak hamleleri yapar.

 

 

 

Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

Olimpiakos Maçı ve İsmail Kartal

Trabzon'da Fenerbahçe'ye Yine İğrenç Saldırı #TrabzondaKaraGece

Pelkas Kadıköy'den Vurdu Trabzon'da Gol Oldu

Kirli Düzen

Yağmurlarla,Çamurlarla İstanbul'da Deplasmanda

FENERBAHÇE ALT YAPISI

MHK'da Rezalet