Karagümrük Maçı'nın Kahramanı Altay

 


Bir gün önceki ‘Karagümrük Maçı Öncesinde Kadro Seçimi başlıklı yazımda Erol Bulut’un özellikle orta sahada futbolculara nasıl süre vereceğini yazmaya çalışmıştım. Nitekim Erol Bulut da buna benzer bir kadro oluşturdu ve maçın gidişatına göre de süre paylaşımında bulundu.

Erol Bulut Galatasaray maçındaki orta sahasını değiştirmedi. Sosa Gustavo’nun yanında oynarken Ozan Tufan da daha önde üçlü forvetin hemen arkasında oynadı. Galatasaray maçındaki gibi ön alanda rakibe baskı yapmaya çalıştılar.



Ozan Tufan’ın çok güçlü bir fizik yapısı var. Yeri geliyor o güçlü fizik yapısı ile güçlü stoperleri dahi ezip geçebiliyor. Hızlı ve dikine  top sürüşleri ile kolaylıkla rakip eksiltebiliyor. Bütün bunları korkunç enerjisi ile yapıyor. Erol Hoca 58. Dakikada yorulan Ozan Tufan’ın yerine sakatlıktan yeni çıkmış ve fizik olarak daha güçlenmemiş Mert Hakan’ı aldı. Mert Hakan’ı da yavaş yavaş oyuna sokmak alıştırmak istiyordu ama bırakın güçlü Ozan Tufan’ı daha kendi standart fizik gücüne erişememiş Mert Hakan Karagümrük orta sahasına karşı koyamadı. Çünkü kim ne derse desin karşısında oynayan adam yılların tecrübesi Bigla idi. Bu ilk değişiklik orta sahada ibrenin Karagümrük lehine dönmesine neden oldu.

Daha sonra da maçın 74. Dakikasında yorulan 36 lık Sosa’nın yerine ve Ozan-Mert Hakan değişikliği ile zayıflayan orta sahayı güçlendirmek için dinamik ve daha mücadeleci olacağını düşündüğü Tolga’yı aldı. Fakat geçmişte mücadeleci ve dinamik futbolu ile aklımızda kalan Tolga tam bir hayal kırıklığı yarattı. Birinci bölgede iki tane kritik top kaybı yaptı ve maçı 3-1 e taşıyıp takımı rahatlatacak yerde final pasını veremedi. Böylece orta sahayı tamamen kontrol eden Karagümrük’ten maçın bitimine kadar baskı yenildi.

Bu dakikada ortaya kaleci Altay çıktı. Kurtardığı penaltı ve Tolga’nın kaybettiği top sonucu oluşan pozisyonda Jimmy Durmaz’ın şutunu kurtararak maçın Fenerbahçe’de kalmasını sağladı.  

Maç sonrası sosyal medyada Lemos’a da tepki gösterildiğini gördüm. Bence Lemos’un her hangi bir hatası olduğunu düşünmüyorum. Birinci penaltı pozisyonunda kafaya çıkmıştı ve topa arkası dönük idi. İkinci penaltıda ise rakibe teması var mı yok mu tartışılır. Eğer teması var ise belki de iyi yaptı denilebilir. Yüzde yüz gol olacak pozisyonu kırmızı kart görmek pahasına engelledi, bir şans daha yarattı. Kaleci Altay da bu şansı değerlendirerek penaltıyı kurtardı ve maçın Fenerbahçe’nin sahadan üç puanla ayrılmasını sağladı.

Erol Hoca’nın takıma oynatmak istediği futbol az çok belli oluyor. Maçın başından değişikliklere kadar takımın oyun anlayışı kötü değildi. Evet, Samatta dışında Valencia ve Thiam henüz bir üstünlük ortaya koyamadılar. Fakat orta saha ve savunma anlayışı ve Samatta’nın bitiriciliği ile maç 2-0 a geldi. Erol Bulut’un dikkatli olması gerekiyor. Bir teknik direktör yaptığı bir veya iki değişiklik ile gitti denen maçı kurtarırken bazen elindeki maçı da rakibe verebilir. Önce Mert Hakan’ın daha sonra da Tolga’nın oyuna alınması ile maç tamamen Karagümrük’ün kontrolüne teslim edildi. Fakat orada kaleci Altay ortaya çıktı ve gitmek üzere olan maçı çekti aldı.  Şenol Güneş’in henüz lütfedip Milli Takım kadrosuna çağırmadığı Altay’ın geleceği çok parlak. Umarım daha çok başarılı olur.



Belki de Erol Bulut Ozan-Mert Hakan değişikliği yerine Sosa-Mert Hakan değişikliği yapsaydı ve Ozan’ı geriye Gustavo’nun yanına çekerek önde Mert Hakan’ı bulundursa idi daha mı iyi olurdu? Tolga’yı da hiç oyuna almazdı.


Samatta daha ilk maçında iki gol atması bu adamın gol ile barışık olduğunu gösteriyor. Bazı golcüler vardır topun nereye gideceğini sezerler ve ona göre pozisyon alırlar. Sonuçta golü atmak onlar için çok kolay olur. Samatta’nın attığı ilk gol de bence böyle bir goldü. Eskiler hatırlar Fenerbahçe’nin Bay Gol lakaplı Osman Arpacıoğlu adlı bir santraforu vardı. Olması gereken yerde olur ayak içi ve kafası ile dokunarak golü yapardı.  Umarım Samatta da gollerine devam eder.

 







Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

Olimpiakos Maçı ve İsmail Kartal

Trabzon'da Fenerbahçe'ye Yine İğrenç Saldırı #TrabzondaKaraGece

Pelkas Kadıköy'den Vurdu Trabzon'da Gol Oldu

Kirli Düzen

Yağmurlarla,Çamurlarla İstanbul'da Deplasmanda

FENERBAHÇE ALT YAPISI

MHK'da Rezalet