FENERBAHÇE ALT YAPISI

          FENERBAHÇE ALT YAPISI

               

                   
 ÖMER FARUK BEYAZ


























İki yıl önce Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ile birlikte Türk Futbolunda yabancı kısıtlaması kalktı.Fatih Terim bunun Türk Futbolunun gelişmesine büyük katkıları olacağını ve yeni yıldızların yetişeceğini söyledi.Fatih Terim Milli Takımdan kovulduktan sonra Galatasaray'ın başına geldi ve şu an Galatasaray'ın ilk on birinde Türk oyuncu yok.

Hem Galatasaray'ı hem de Beşiktaş'ı çalıştıran daha sonra Ukrayna temsilcisi Shahtar Donetsk de çok başarılı yıllar geçiren tecrübeli teknik direktör Lucescu Milli Takımın başına geldiğinde hepimiz çok umutlu idik.Fakat ne yazık ki Milli Takım başarısız oldu.Fatih Terim'in aksine Lucescu ise yabancı futbolcu kısıtlaması sonucu Milli Takım'da oynatacak oyuncu bulamadığını bu kısıtlamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini defalarca söyledi.

Bursaspor-Galatasaray maçı ertesi basın toplantısında Fatih Terim yabancı kısıtlamasının kaldırılması kararının ne kadar doğru olduğunu savundu.Kendi takımında ilk on birde bir tane Türk futbolcusu olmayan bir teknik direktör aksini savunsa şaşırırdım.
Galatasaray'ın iç işleri beni ilgilendirmez ama alt yapısından gelen Ozan Kabak gibi bir yeteneği satıp yerine iki tane yabancı kesici almak pek de hoş gözükmüyor.



Türkiye'de Altınordu diye bir futbol gerçeği var. Daha iki sene önce üç büyüklerin ve diğer kulüplerin görmediği Çağlar Söyüncü var,Roma'da top koşturan Cengiz Ünder var. Altınordu'nun maçlarını takip ediyor musunuz? Kadrosunda tek bir yabancı futbolcu yok ve bunu ilke edinmişler.Mesela bir Erdoğan Yeşilyurt var bu sene Sivasspor'da top koşturmağa başlamış.2010-11 sezonunda U!7 ile Almanya'da başlayan futbol hayatı Duisburg'dan 2014 yılında 100 B € bedelle Altınordu'ya gelerek devam etmiş.Dört sene Altınordu macerasından sonra şimdi 700 B € bedelle geldiği Sivasspor'da futbol yaşamına devam ediyor.Yaşı henüz 25 yani bizim  milyon €  üzerinde transfer ettiğimiz 30 yaş üstü yabancı futbolculardan çok daha genç ve gelecek vaat ediyor.Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder hikayesini zaten hepimiz biliyoruz.

Fenerbahçe ise bu sene başında Altınordu'dan kaleci Berke Özer ve Barış Alıcı'yı transfer etti.İkisinin de alt yapısı Bucaspor'da başlamış daha sonra Altınordu'da devam etmiş.Berke 19,Barış 22 yaşında.Başkan Ali Koç Berke'yi Atletico Madrid'in transfer etmek istediğini söylüyor.Eğer Berke'yi 3-5 milyon € kazanmak gayesiyle satarsanız sizin 1.5 yıldır vizyon diye anlattığınız hikayeler çöpe gider.Satmamak da çözüm değil,Berke'ye forma giyme şansı yaratacaksın.Fenerbahçe'de emektar Volkan var,yeni transferimiz Harun var ve genç Berke var.Sen eğer Volkan'ı bir ağabeyi gibi düşünürsen Harun ile Berke sayesinde bu kale 10 yıl kimseye gerek duymaz.Barış Alıcı'nın Malatya'ya kiralık olsa dahi verilmesi hata.Barış'ın oynadığı bölgede kim oynuyor?Ayew ve Moses. Büyük olasılıkla Moses seneye yok.Aslında Ayew'de kiralık ama Başkan onun bonservisini alsak gibi bir konuşma yapmıştı,umarım o hatayı yapmaz.Barış Alıcı şu an kadroda olsa idi,kesinlikle o mücadele etmeyen ,koşmayan Ayew'in yerine onu oynatırdım.Varsın hata yapsın her hatadan bir ders çıkarırdı ama seyirci bu hatayı hoş görür mü idi o da şüpheli.

Türkiye'de büyük bir ekonomik kriz var ve dolayısıyla futbolda bu krizden nasibini alıyor.Kulüplerin hepsi borç batağında yüzüyor ama Fatih Terim yabancı sayısı azaltılmasın diyor.Hani bir söz vardır bekara karı boşamak kolay diye.Kulüplerin bu borçlarını şimdi Ziraat  Bankası yapılandıracakmış yani Hazineden diğer bir deyişle halkın cebinden çıkacak bu bedeller.

Elin Almanı gelip Çağlar'ı alacak ,elin İtalyanı gelip Cengiz'i alacak sen seyredeceksin sonra gidip milyon € verip 30 yaş üstü yabancıları alacaksın bedelini de halk ödeyecek.Sen gene milyon € maaş alacaksın Ziraat Bankası ödeyecek.Yabancı teknik direktörlere karşısın ama yabancı futbolculara karşı değilsin.

Ben yabancı futbolcu kısıtlamasına gidilmesinden yanayım,muhakkak ki yabancı futbolcu gelsin ama kalitelisi gelsin ama bu sayının 5-6 da tutulmasını kadronun kalanının Türk futbolcular ile yapılmasını düşünüyorum.Böyle olunca Altınordu modelinde kulüplerin önemi artacak.Bütün kulüpler alt yapı konusunda daha yatırımcı olacak.


Fenerbahçe alt yapısında Ömer Faruk Beyaz diye bir genç var sosyal medya da videoları paylaşılıyor lütfen izleyin.Ferdi Kadıoğlu diye bir genç aldık U21 de oynatıyoruz.
FERDİ KADIOĞLU


Böyle yetenekli çok gençler var elimizde bunların üstüne gidelim ki Fenerbahçe'miz de bu ağır transfer yükünden bir nebze olsun kurtulsun.Örneğin bir Abdülcebrail Akbulut var,oynadığı bölge sol bek.Zaman zaman ilk 18 e alınıyor ama forma şansı bulamadı şimdiye kadar.Hasan Ali Kaldırım sakatlandığı ve cezalı duruma düştüğü zaman sol bekte şans verdiğimiz 
ABDÜLCEBRAİL AKBULUT
adam Fenerbahçe ile bireysel  emeklilik kontratı  imzalamış olan İsmail Köybaşı.İsmail'in sözleşmesi zaten haziran sonunda bitiriyor ve Fenerbahçe'ye katkısı olmadı ve olmayacakta.Daha henüz Fenerbahçe'de böyle durumlarda Abdülcebrail'e şans verebilecek cesur  bir teknik direktör görmedim.Abdülcebrail belki yetersizdir o zaman onu 18 kişilik kadroya dahil etmeyeceksin,eğer yeterli görüyorsan onunla özel ilgileneceksin,özel programlar vereceksin ve onu böyle maçlara hazırlayacaksın.

Sezon başında Comoli ve ekibi Cocu'yu getirdi.Cocu ile 3 yıllık anlaşma yapıldı.Bize anlatılan Cocu ile yeni bir oluşum içinde olacağız alt yapıdan ve genç futbolcuları yetiştireceğiz ve bu futbolcuları gerektiğinde satıp kulüp ekonomisini düzelteceğiz.Bu amaçla bir takım transferler yapıldı.Ferdi Kadıoğlu,Barış Alıcı,Berke Özer gibi.
BERKE ÖZER
Sonra Cocu yalan oldu.Erwin geldi ve sonra Ersun Yanal geldi.Devre arasında Ersun Yanal'ın isteği ile Barış Alıcı gönderildi.Alt yapıdan kadromuza giren ve geçen sene PSV ye satılan fakat sakatlığı neticesinde transferi suya düşen genç Yiğithan ise Malatyaspor'a satıldı.Yerine Serdar Aziz alımdı.Ersun Yanal Moses'ı kiraladık,kiralık Ayew'de var genç Barış'a gerek olmaz gönderin diye karar verdi.Bu anlayışın ne Türk Futboluna  ne de Fenerbahçe'mize faydası var.Bu anlayış Ali Koç'un sezon başından beri anlattıklarına tamamen zıt.



OĞUZ KAĞAN GÜÇTEKİN
Bir de Oğuz Kaan Güçtekin'i de unutmayalım.Geçen sene Aykut Hoca zaman zaman şans verdiği bu genç kötü bir sakatlık geçirdi.Şimdi iyileşti ve tekrar kadroya geri döndü.Onu kazanmak için ne yapıyoruz?Tolga Ciğerci'yi mi transfer ediyoruz?
Zor bir dönemden geçiyoruz,uçurumun eşiğindeyiz küme düşme tehlikesi içindeyiz ve hayati maçlar oynuyoruz.Fakat Ersun Yanal basın toplantılarında bu durumun önemini idrak etmemiş gibi önümüzdeki senenin planlamasına başladığından ve bir çok futbolcuyu takip altına aldıklarından bahsediyor.Sayın Başkan zaten Comoli ile 2 yıldır 100 den fazla futbolcu veri tabanımızda değil mi idi? Ne oldu şimdi teknik direktörümüz yeni bir veri tabanı mı oluşturuyor ? Bu veri tabanında olan futbolcuların menajerleri kim? Taraftar kan ağlıyor,teknik direktörümüz ise gelecek senenin derdinde ama farkında mı ki kötü neticeler sonucu gelecek sene teknik direktör olarak kalabilecek mi?













Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

Olimpiakos Maçı ve İsmail Kartal

Trabzon'da Fenerbahçe'ye Yine İğrenç Saldırı #TrabzondaKaraGece

Pelkas Kadıköy'den Vurdu Trabzon'da Gol Oldu

Kirli Düzen

Yağmurlarla,Çamurlarla İstanbul'da Deplasmanda

MHK'da Rezalet