GERÇEK BİR FENERBAHÇE EFSANESİ CEMİL TURAN







Gerçek bir  FENERBAHÇE EFSANESİ  CEMİL TURAN.

Her iyi futbolcu ne yazık ki efsane olmuyor.Yıllar geçse de taraftar çok iyi futbolcu idi diye hatırlıyor ama EFSANE olmak başka bir şey.

''Ben sporcunun zeki.çevik ve en önemlisi ahlaklısını severim'' diyen Mustafa Kemal Atatürk belki de efsane tanımını bu yolla yapıyor.

CEMİL TURAN gerçek bir FENERBAHÇE EFSANESİ dir.



Henüz 10 yaşımda iken gazetelerin spor sayfalarında Fenerbahçe ile Galatasaray'ın Cemil Turan'ın transferi için kıyasıya mücadele ediyorlar şeklinde okuduğum yazılar ile tanıştım Cemil Turan ile.

En sonunda Cemil'in  rekor bir rakamla 1milyon 745 bin TL sı bonservis bedeli ile Istanbulspor'dan Fenerbahçe'ye transfer olduğunu okudum.

İlk maçı Galatasaray a karşı idi.İkinci yarı oyuna girdi.Golümüzü ise frikik ten Bay Gol Osman Arpacıoğlu attı ve maç 1-1 bitmişti.Ve ben bu maçı canlı izlemiştim.


Cemil inanılmaz kuvvetli,korkunç bir depar yeteneği olan ve özellikle on sekiz içinden çok sert şutlar çıkarabilen çok iyi bir futbolcu idi.Topa kafa ile vurduğunu pek görmedim Tek hatırladığım 1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası Finalinde Beşiktaş'ı 2-0 yendiğimiz maçta ikinci golü Cemil'in kafa ile attığıdır.Eğer yanlış hatırlıyorsam herkesten özür dilerim.

Cemil'in penaltı attığını da hatırlamıyorum.Herhangi bir maç uzatma sonucu penaltılara kalsa dahi o 5 penaltıcıdan biri Cemil olmaz idi.


Cemil gelmiş geçmiş en iyi forvetlerden biridir.3 kez gol kralı olmuş,3 kez Türkiye Ligi Şampiyonluğu,2 kez Türkiye Kupası ve 2 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanmıştır.Fenerbahçe tarihinde Beşiktaş'a en çok gol atan (19 gol) futbolcudur. Beşiktaş'ı Cemil'in 3 golü ile 3-0 yendiğimiz maçı canlı izlemekte bana nasip olmuştu.



O dönemde başarısız sonuçlar alan Milli Takımda da başarılı maçlar oynamıştı.Sovyetler Birliği,Polonya ve 3 gol attığı ve 5-2 kazandığımız  Bulgaristan maçları bazılarıdır.Avrupa'dan özellikle Arsenal ve PSV den transfer teklifleri alsa dahi Fenerbahçe sevgisi onun Fenerbahçe'den ayrılmasına izin vermedi.

Fakat bu sportif başarılar bence Cemil Turan'ın efsane olmasına yeterli değildi.Çünkü onu efsane yapan başka nedenler de vardı.

Hatırladığım kadarı ile Cemil Turan futbol hayatı boyunca hiç kırmızı kart görmedi.Aslında sarı kart gördüğünü de hiç hatırlamıyorum.O kadar sert darbelere,tekmelere karşılık hiç bir tepki vermeden yerinden kalkar ve oyuna dönerdi.Hiç bir hakem ile diyaloğa girmez idi.

Istanbulspor'a gelmeden önce Sarıyer'de top oynarken ondaki yeteneği gören Metin Oktay'ın onu İzmir Çeşme'de evinde misafir ettiğini ve Galatasaray'a gelmesi için çaba sarf ettiğini okumuştum.Daha sonra İstanbulspor'da iken 
Galatasaray'ın da transfer etmek istediği Cemil ne olursa olsun çocukluk hayali Fenerbahçe'yi tercih ettiğini de basında defalarca okudum.Yani her transfer sonrası  duyduğumuz 'ben doğuştan Fenerbahçe'liyim' sözü aslında Cemil için söylenmesi gerek.
Büyük Mehmet
Onun en iyi arkadaşlarından biri Galatasaray'ın efsane kaptanlarından biri Büyük Mehmet(Pele Mehmet) tir.Galatasaray o efsane kaptanına jübile yapmayı red edince 
Cemil arkadaşını ikna edip Fenerbahçe'de 1 sene top oynamasını sağlamış ve jübilesini Fenerbahçe'de yaptırmıştır.




Cemil'i efsane yapan o kadar çok hikaye vardır ki anlatmak ile bitmez.O sene Galatasaray küme düşme tehlikesi yaşıyordu.Galatasaray ile oynadığımız maçta Cemil kaleciyi de çalımlayıp topu boş kale yerine dışarı atınca maç 0-0 bitmiş ve Galatasaray kümede kalmıştı.



Cemil'in bir efsane olmasının nedenleri onun ne kadar iyi bir futbolcu olduğu yanı sıra centilmenliği,efendi kişiliği,mütevaziliği ve Fenerbahçe sevgisidir.

Futbol hayatı boyunca ne barlarda,gece kulüplerinde görüldü,ne de bir dedikoduya adı karıştı.Ne meşhur bir şarkıcının iş adamı sevgilisinin kafasında şişe kırdı ne de bir hakeme saldırdı.

Takım arkadaşı Ziya Şengül Fenerbahçe'ye teknik direktör olunca Cemil'i kadro dışı bıraktı.Bunun üzerine Cemil 33 yaşında futbolu bırakma kararı aldı.Daha sonra teknik direktör olan Rausch'ın ısrarlarına rağmen kararından dönmedi ve futbolu zirvede iken bıraktı.

Futbolu bıraktıktan sonra da Fenerbahçe'de nice seçimler oldu nice çekişmeler oldu ama hiç bir zaman Fenerbahçe dışında bir taraf olmadı.Zaman zaman çağırılınca göreve koşa koşa geldi


İyi futbolcu olmak yanında,centilmenlik,rakibe saygı,futbol hayatı dışında örnek bir yaşam gibi bütün faktörleri bir araya getirince bir EFSANE ortaya çıkar.




Onun için CEMİL TURAN gerçek bir FENERBAHÇE EFSANESİ dir.






Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR

Olimpiakos Maçı ve İsmail Kartal

Trabzon'da Fenerbahçe'ye Yine İğrenç Saldırı #TrabzondaKaraGece

Pelkas Kadıköy'den Vurdu Trabzon'da Gol Oldu

Kirli Düzen

Yağmurlarla,Çamurlarla İstanbul'da Deplasmanda

FENERBAHÇE ALT YAPISI

MHK'da Rezalet